OYUN REPERTUARI




Karagöz oyununun klasik dağarcığı 28 oyundan ibarettir. Bu rakam Ramazan ayında ibadetle geçirilmesi gereken “Kadir Gecesi” dışındaki gecelerin sayısına denktir. Ne var ki, bilinen karagöz oyun sayısı bu rakamın üstünde olup, karagöz sanatçıları Ramazan aylarında onlar arasından seçtikleri 28 oyunla kendilerine göre bir repertuar oluştururlardı.

Karagöz oyunları 2 ana bölüme ayrılır.
1- Kâr-i Kadim (eski zaman işi, klasik) oyunlar;
Abdal Bekçi, Ağalık, Bahçe, Balık, Büyük Evlenme, Canbazlar, Cazular, Çeşme, Ferhad ile Şirin, Hamam, Kanlı Kavak, Kanlı Nigar, Kayık, Kırgınlar, Mandıra, Meyhane, Orman, Ödüllü Pehlivanlar, Salıncak, Sünnet, Şairlik, Tahir ile Zühre, Tahmis, Ters Evlenme, Tımarhane, Yalova Safâsı, Yazıcı.
2- Nev - icâd (yeni uydurulmuş, modern) oyunlar;
Aşçılık, Bakkal(Yangın), Bursalı Leyla, Cincilik, Eczane, Hain Kahya, Hançerli Hanım, Kerem ile Aslı, Leyla ile Mecnun, Sahte Esirci vb...

Karagöz günlük olaylara açık bir sanat türü olduğundan, zamanın eğilimi ve ilgisi göz önünde bulundurularak, dağarcığa her devirde yeni yeni oyunlar eklenmiştir. Sözgelimi, Tanzimat’tan sonra bir yandan Hançerli Hanım, Tayyarzade gibi halk hikayeleri Karagöz’e uyarlanırken, diğer yandan da edebiyatımızın batıya yönelişine paralel olarak, Ahmed Mithad’ın Hüseyin Fellâh romanıyla, Molliere’in Zoraki Hekim( Karagöz’ün Hekimliği) komedyası Karagöz oyunu haline getirilmiştir. Ayrıca tulûat tiyatrolarının Hain Kahya, Sahte Kedi gibi oyunlarından da yararlanılmıştır.

Kaynak: Cevdet Kudret “ Karagöz”
 

Dünden Bugüne Karagöz... Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez